Fren Balatası Nedir? Fren Balatası Ne Zaman Değişir?

11-10-2023 13:39
Fren Balatası Nedir? Fren Balatası Ne Zaman Değişir?

Fren balatası, güvenli ve konforlu bir yolculuk için en değerli yedek parçalardan biridir. Fren sistemlerinin kusursuz bir şekilde işlemesi için tüm kontrollerin aksatılmadan yapılması gerekir. Herhangi bir risk almadan aracınızı kullanmaya devam etmek için gerekli önlemleri almalı ve parça değişimini ihmal etmemelisiniz. İçeriğimizde "fren balatası ne zaman değişir?” sorusuna yanıt bulabilirsiniz. 


Araç modelinize göre birçok farklı ve önde gelen markanın ürünlerini tercih edebilirsiniz. Bu aşamada ilk dikkat etmeniz gerekenlerden biri ise otomobil ile fren balatası ömrü arasında önemli bir ilişki olduğudur. Doğru seçimler sonucunda arabanızı çok daha uzun süreler boyunca sorunsuz biçimde kullanmaya devam edebilirsiniz. 

Fren Balatası Nedir? 

"Fren balatası nedir?” sorusu, otomobil sahipleri için son derece önemlidir. Bu aksamlar, aracın güvenliği noktasında donanımını fazlasıyla arttırır. Fren balataları, arabanın durdurulması görevini üstlenir. Bunu yaparken ise sürtünme enerjisinden faydalanır. Zaman içerisinde de aşınarak değişime ihtiyaç duyar. Vaktinde önlem alınmaması durumunda büyük tehlikeler yaşanabilir. Ayrıca aniden durma veya yolda kalma gibi sorunlarla da karşılaşabilirsiniz. 


Arka ve ön olmak üzere iki adet fren balatası bulunur. Bu parçalar, aracın olması gerektiği gibi yavaşlayarak durması için gereklidir. Kampanaya bağlı olan pabuçların üzerine yerleştirilir. Pedala bastığınız anda pabuçlar, balataları kampanaya doğru iter. Bu sayede otomobilinizi istediğiniz şekilde durdurmanız kolaylaşır. Eğer bu parçalar aşınma sonucunda incelmeye başlarsa işlevini yerine getiremez. Tel kısalması, basınç kaybı gibi faktörlerin yanı sıra frenler tutmayacak duruma gelebilir.


Periyodik olarak gerçekleştirilecek bakım işlemleri sayesinde yedek parçayla ilgili detayları öğrenebilirsiniz. Herhangi bir sorunla karşılaşılması durumunda ise araştırma yapılması doğaldır. Sürüş deneyiminizi yükseltecek ve sizi olası tehlikelerden koruyacak fren balatası çeşitleri için kategorimizi inceleyebilirsiniz. 

Fren Balatası Bittiği Nasıl Anlaşılır? 

"Fren balatası bittiği nasıl anlaşılır?” sorusu için verilebilecek birden fazla cevap vardır. Belirtileri göz önünde bulundurarak hızlı bir şekilde aksiyon almanız mümkündür. Genel olarak biten fren balatası için anlamanızı kolaylaştıracak durumlar şu şekilde sıralanır:


  • Fren yapıldığında normalden fazla gelen ses ve gıcırtı 

  • Pedalın sertleşmeye başlaması 

  • Durma mesafesinin uzaması 

  • Pedal üzerinde titreşim 

  • Fren sisteminin aşırı ısınması 

  • Balatanın incelmeye başlaması 

  • Frene basıldığında aracın yana çekmesi 

  • Pedalın gevşemesi veya düşmesi 

  • Tekerleklerin üzerinde fren tozu birikimi 

  • ABS ikaz lambasının yanması 

  • Direksiyonun titremesi 


Yukarıdaki belirtileri görmeniz durumunda mutlaka fren balatalarını kontrol etmeli veya ettirmelisiniz. Bu sayede ortaya çıkabilecek sorunlardan aracınızı koruyabilirsiniz.  

Fren Balatası Biterse Ne Olur? 

"Fren balatası biterse ne olur?” şeklindeki merakınızı gidererek yapmanız gerekenleri öğrenebilirsiniz. Öncelikle balatanın üzerindeki kaplama zarar göreceği için metal yüzeyi ortaya çıkar. 


Fren pedalına her bastığınızda metal yüzey sürtünmeye başlar. Bunun sonucunda ise diskler zarar görür ve aracınızın daha büyük problemler yaşamasına sebep olur. Özellikle disklerin olumsuz etkilerle karşılaşması, kaza riskiyle beraber yüksek maliyetleri beraberinde getirir. 


Can güvenliğinin sağlanması için otomobil aksamlarının sorunsuz biçimde çalışması çok önemlidir. Bakım ve parça değişimi konularına gerekli hassasiyeti göstermezseniz, hiç istenmeyecek durumlarla karşılaşabilirsiniz. 


Fren balatası hasar aldıkça, sürüş kabiliyeti direkt olarak etkilenir. Arabanızı neredeyse hiç durduramayacak duruma gelebilirsiniz. Hem kendinizi hem de sevdiklerinizi korumak adına zamanında tedbir almalısınız. Ayrıca balatalar bittiğinde aracın 30 km hız sınırı üzerinde olması frenlerin hiç tutmamasına yol açar. 

Fren Balatası Ne Zaman Değişir? 

"Fren balatası ne zaman değişir?” sorusu için araç modellerine göre farklı cevaplar verilebilir. Ancak ortalama olarak 40 ila 50 bin km sonunda değiştirilmesi öneriliyor. Bunun yanı sıra sürüş tarzı ve parça kalitesinin de belirleyici olduğunu bilmelisiniz. Özellikle Otosupermarket sitemizden alacağınız ürünlerle mesafeyi arttırmanız da mümkündür.  


Tamircilerin yolunu tutmadan önce, jantların arasından bakarak balataların kalınlığını kontrol edebilirsiniz. Değişiklik fark etmeniz durumunda ise harekete geçmelisiniz. Aynı şekilde duyacağınız gıcırdama ve diğer seslerle birlikte fren pedalına basarken değişiklik görürseniz, fren balatası değişimi yapmanız gerektiğini anlayabilirsiniz.  


Fren balatalarında problem olduğunu anlamak için deneyimlerinizden de faydalanmalısınız. Aracınızın performansında fark edeceğiniz düşüşler sayesinde önceden önlem almanız kolaylaşabilir. 


Özellikle normal zamanlara oranla frene daha yoğun şekilde basmanız gerekiyorsa, hızlıca tamir ve bakım aşamasına geçmelisiniz. Ayrıca balatalar yüzünden diskler ve kaliperde ortaya çıkacak arızalar için de faturanın bir hayli kabarık olacağını unutmayın. 

Fren Balatası Neden Öter? 

"Fren balatası neden öter?” diye düşünüyorsanız, çeşitli sebepler olabileceğini bilmelisiniz. Birçok sürücünün aşina olduğu ıslığa benzer ötme sesine, genel olarak fren balatası neden olur. 


Balatanın disk üzerinde kendisine yol yaparak çalışmayı sürdürmesi, farklı sesler duymanıza yol açabilir. Diğer yandan freni de titreterek sorunun daha büyük olduğunu da gösterebilir. Yapmanız gereken ise aracınızı kısa sürede servise götürmektir. Çünkü balatayla birlikte disk değişimi de gerekiyor olabilir. 


Bitmeye başlayan balataların sertleşmesi, frenleme kalitesini ciddi derecede düşürür. Frene her bastığınızda ötmeye benzer sesler işitirsiniz. Sağlam ve yumuşak yani kaliteli parçalar, herhangi bir sese neden olmaz. 


Fren balatası ile ilgili bir problem varsa mutlaka çeşitli sesler duymaya başlarsınız. Ayrıca bu durumu doğru şekilde değerlendirirseniz, rahatlıkla avantaj olarak kullanabilirsiniz. Kaza yapmadan veya arıza yaşamadan hızlı biçimde parça değişimi yaptırabilirsiniz. 


Önemli fren aksamlarından olan balataları alırken, tıpkı duyduğunuz sesler ve yaşadığınız sorunlara karşı gösterdiğiniz titizliği sürdürmelisiniz. Yanlış bir adım atmamak için kaliteden ödün vermeyen adresleri tercih etmelisiniz. Bir an önce değişim sürecini tamamlamak için ürünlerin hızlı ve korunaklı biçimde elinize ulaşması da çok kıymetlidir. Böylece otomobilinize değer katmakla birlikte güvenli ve konforlu sürüşün keyfine varabilirsiniz. 


IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.