Ateşleme Bobini Arızası ve Belirtileri Nelerdir?

28-08-2023 09:48
Ateşleme Bobini Arızası ve Belirtileri Nelerdir?
Ateşleme Bobini Arızası ve Belirtileri Nelerdir? Ateşleme Bobini Ömrü Ne Kadar?

Ateşleme bobini arıza belirtileri araç sahiplerinin mutlaka bilmesi gereken önemli konulardan biridir. Bu parçaların arızalanması durumunda bazı problemler ortaya çıkar. Problemlerin oluşmaması içinse düzenli bakım yapmak önemlidir. Tüm bu konuların detaylarına ve bobinlerle ilgili tüm soruların cevaplarına bu yazıdan ulaşabilirsiniz!

Araba kullanımı, gün geçtikçe artmaktadır. Çoğu insan ulaşım aracı olarak araba kullanmayı tercih eder. Aynı zamanda yatırım amaçlı olarak araç satın almak da yaygınlaşmıştır. Bu bağlamda farklı araç markaları tarafından birçok özelliğe sahip olan modeller üretilmektedir. Araba motoru ise kullanıcıların dikkat ettiği en önemli noktalar arasında yer alır.

Otomobillerin motoru, aracın daha sağlıklı ve güvenli çalışmasını sağlamaktadır. Aracı çalıştırırken anahtarı çevirmek yeterlidir fakat bunun arkasında birçok işlem bulunmaktadır. Bu noktada ise motorun sağlıklı çalışması için bazı parçalara ihtiyaç vardır. Oldukça önemli olan bu parçalar arasında, ateşleme bobini yer almaktadır.

Ateşleme bobini, kısaca ifade edilirse bir transformatördür. Farklı motor tiplerinde kullanılan mekanik bir parçadır. Motorun sağlıklı bir şekilde çalışması için ateşleme bobininin arızasız olması ve işlevini yerine getirmesi gerekmektedir. Bobinin diğer parçalarla uyumlu olması da önemlidir. Haliyle motorun çalışması için olmazsa olmaz parçalar arasında yer aldığını söyleyebiliriz. 

Ateşleme Bobini Nedir?

Günümüzde "Ateşleme bobini nedir?” sorusu, sürücüler tarafından merak edilen ve araştırılan konular arasında yer almaktadır. Mekanik bir parça olan bobinler, otomobil motorlarının çalışması için kullanılmaktadır. Ateşleme bobini, otomobillerin motorlarındaki sistem için önemli olan parçalar arasında yer almaktadır. 

Bobin, bujilerden çıkan kıvılcımların kaynağı olarak görev yapar. Hem distribütörlü hem de distribütör olmayan araçlarda kullanılmaktadır. Birçok parçaya kıyasla farklı işlevlere sahiptir. Bobin, düşük voltta olan gerilimi o anda ihtiyaç duyulan voltaja çıkarabilmeyi de sağlar.

Yedek parçalar; birincil ve ikincil sargı, demir çekirdek olmak üzere üç temel bileşenden meydana gelir. Bu üç bileşenin belli çalışma şekilleri vardır. Farklı teller ve sargılardan oluşan bileşenler, aynı zamanda birbirleriyle bağlantılı olarak çalışır. Bağlantının kusursuz olması, aracın kullanılması için oldukça önemlidir.

Bobinler, araçların distribütörlü olmasına göre farklı sayılardan oluşur. Küçük bir transformatör olan yedek parça, aynı zamanda elektromanyetik bir cihaz olarak tanımlanabilir. Yüksek voltaj oluşturmaya yarayan bir parça olarak tanımlanmaktadır. Otomobilin çalışması için gerekli olan kıvılcımın çıkmasında bobinin etkisi yüksektir.

Ateşleme Bobini Nasıl Çalışır?

Ateşleme bobinleri, otomobillerin akülerinde yer alan 12 voltluk düşük akımı yükseltmek için kullanılır. Bunu, düşük voltlu akımı alarak onu ateşledikten sonra, yüksek bir voltaja dönüştürerek yapar. Bobinler, bujilere bağlanarak çalışır. Eğer kabloyla bağlanmadan kullanılacaksa, bujilerin üstüne oturur. Bu işlemler, bobinin çalışması için gerekli olan adımlardır.

Ateşleme bobinlerinin üç temel bileşeni de sağlıklı çalışabilmesi için oldukça önemlidir. Birincil sargı, akımın geçtiği yerdir. Buradaki akım, demir çekirdekte manyetik bir alan oluşturur. Burada bir kırılma gerçekleşir. Kırılma sonucunda ikincil sargıda gerilim meydana gelir. Bu işlem sonucunda ise yüksek bir volta ulaşıp ateşleme için bujiye iletir.

Bobinler, iletme gücü bakımından oldukça sağlam olmalıdır. Eğer sağlıklı bir şekilde çalışmazsa bu durum motora ve diğer parçalara zarar verir. Ateşleme bobinlerinin aküyle de ilişkisi vardır. Tüm bu işlemlerin ve parçaların işlevlerini sağlıklı şekilde yerine getirmesi yedek parçanın ömrü için oldukça önemlidir.

Bu parçaların düzgün çalışması, bağlantılı diğer araçların da işlevinin kusursuz olmasını destekler. Böylelikle otomobilin motoru daha sağlıklı ve uzun ömürlü olur. Otomobilin herhangi bir arızaya sebep olmadan işlevini yerine getirmesi ve uzun ömürlü olması, tüm mekanizmalarının sorunsuz çalışmasıyla sağlanır.

Ateşleme Bobini Arızası ve Belirtileri

Tüm yedek parçalarda olduğu gibi ateşleme bobini belirli durumlarda arıza yapar. Bu arızaların bazı nedenleri bulunmaktadır. Aşırı ısınma, ateşleme bobini arızası nedenleri arasında yer almaktadır. Bobin içerisinde oluşan bazı elektrik dalgalanmaları da arızaya sebep olur. Yüksek akım sonucunda oluşan bu dalgalanmalar, yalıtımı bozabilmektedir. Yalıtımın bozulması, arızaya neden olur.

Karşılaşabileceğiniz sorunlardan biri, dirençte problem olmasıdır. Direnç problemleri, bobinlerde arıza çıkmasına yol açacaktır. Nitekim sorunun erken tespit edilmesi ve giderilmesi, araç sağlığı açısından oldukça önemli bir durumdur. 

Genel olarak aracınızdaki sorunların anlaşılabilmesi için bazı belirtiler söz konusudur. Aşağıdaki maddeler üzerinden detayları inceleyebilirsiniz:

  • Yağ sızıntısı görmeniz, ateşleme bobini arıza belirtileri arasında yer almaktadır. Aşırı ısınma sonucunda kırılma olur ve yağ sızıntısı meydana gelir.

  • Yakıtın çok tükenmesi ciddi bir sorundur. Eğer gereken volt değeri sağlanmazsa daha çok yakıt tüketimi meydana gelir.

  • Oluşan arızalarda motorda tekleme olur. Bobin ateşlemeyi yanlış zamanda yaparsa ya da yeterli miktarda yapamazsa, motorda teklemeye sebep olacaktır. Motorun aniden ve herhangi bir sebep yokken durması da bobin arızasından kaynaklanmaktadır.

  • Bazen otomobili çalıştırırken sorunlar olur. Bu sorunun sebepsiz ve sürekli olmasının nedeni arızalardan kaynaklanıyor olabilir.

  • Otomobilin göstergesinde motor için uyarı ışığı yanabilir. Uyarı sinyalleri, bobinlerdeki arızanın belirtileri arasında yer almaktadır. Eğer ışık sürekli yanıyorsa ve diğer belirtiler de varsa bobin arızasından şüphelenmek mümkündür.

Yukarıdaki etkenlerle karşı karşıya kaldığınızda aracınızı mutlaka servise götürmeli ve sorunun kaynağını öğrenmelisiniz. Çözüm yolu parça tamiri veya değişimidir fakat değişim, daha sağlıklı bir seçim olacaktır. 

Ateşleme Bobini Değişimi ve Bakımı

Ateşleme bobininin bazı durumlarda değişmesi gerekir. Arızayı tespit etmek isteyen teknisyenler, OBD sistemini tarayarak işe başlar. Eğer bir arıza varsa bobinin değişmesi önerilir. 

Değiştirme işlemi bazı basamakları tamamlayarak gerçekleşir. Öncelikle eski bobin bujiden çıkarılır. Montajından da çıkarıldıktan sonra bağlantı kablosu kesilir.

Yeni bobin takmak için kesilen bağlantı noktasından yararlanmak önemlidir. Kabloya yeni bobini taktıktan sonra tekrar bağlantı kurulur ve değişim süreci tamamlanır.

Parça değişimi, araç kullanımı için son derece önemlidir. Eğer değişim yapmadan aracı çalıştırırsanız, birtakım sorunlar ortaya çıkacaktır. Bu sorunlar hem diğer parçaların arızalanmasına hem de emisyonda hatalar görmeye sebep olacaktır.

Sorunun erken fark edilmesi için düzenli bakım yapmak oldukça önemlidir. Hem bobinlerin hem de diğer parçaların belli aralıklarla kontrol edilmesi ve bakıma girmesi gerekir. Bakımı yapılan parçalar herhangi bir sorun çıkarmadan, aracın sağlıklı bir şekilde çalışmasına katkıda bulunur.

Ateşleme Bobini Ömrü Ne Kadar?

"Ateşleme bobini ömrü ne kadar?” sorusu, konuyla ilgilenen kişiler tarafından merak edilenler arasında yer almaktadır. Bobinin ömrü, araçtan araca değişmekle birlikte üründen ürüne de farklılık gösterir. Yaklaşık olarak 100.000 ve 150.000 km arasında bir ömrü olsa da bu durum markaya göre değişebilmektedir.

Seat Leon için ateşleme bobininin modeli ve özellikleri farklıdır. Marka farkından dolayı bobin ömrü değişiklik gösterir. Volkswagen Golf model için bobin; 1,4 ve 1,7 olarak farklı tiplerden oluşmaktadır. En makul verilere ulaşmak için doğrudan marka ve modele göre araştırma yapmalısınız. 

Bu ömrün daha uzun olmasını sağlamak için belirli aralıklarla araç parçalarının bakımını yapmak gerekir. Gerekli olan arızaları tespit ettikten ve bakımları yaptıktan sonra bobinlerin kullanım ömrünü uzatmak mümkün olacaktır.



IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.