Buji Arızası Nasıl Anlaşılır? Buji Değişimi Nasıl Yapılır?

28-08-2023 09:50
Buji Arızası Nasıl Anlaşılır? Buji Değişimi Nasıl Yapılır?

Aracınızdaki her parçanın sorunsuz çalışması, güvenli bir sürüş deneyimi için olmazsa olmazdır. Motor aksamında yer alan buji de otomobilinizde hayati bir role sahiptir. Yakıtın yanmasını sağlayan bu parçanın arızalanması, aracınızın performans kaybı yaşamasına neden olur. Buji arıza belirtileri hakkında bilgi sahibi olarak bu sorun hakkında geç olmadan önlem alabilirsiniz. 

Buji Nedir?

Araç sahiplerinin araba motorlarında herhangi bir arıza olup olmadığını tespit edebilmesi için önce "Buji nedir?” sorusunun cevabını bilmesi gerekir. Bu parça, içten yanmalı benzinli araçların motorunun her silindirinde bulunur. Görevi, yanma odasındaki yakıt-hava karışımını ateşlemektir.

Aracınızdaki bujilerin toplamı, genelde aracın silindir sayısına eşittir. Bazı yüksek güçlü araçlarda ise silindir başına iki adet olabilir. Bir tanesinin bile işlevini kaybetmesi motorda sıkıntı yaşanmasına sebep olur. Motorun çalışmasını sağlayan parça olduğundan, en ufak bir arıza verimlilik kaybı anlamına gelir.

Buji, motor sistemlerinin hava-yakıt karışımının potansiyel enerjisini kinetiğe dönüştürür. Pistonların yukarı doğru sıkıştırılmasıyla enerji artar. Bu esnada buji, pistonları harekete zorlayan ve krank milinin dönmesini sağlayan ateşleme işini yapar.

Ateşleme bobininden çıkan yüksek voltajlı elektrik akımının buji tırnaklarında kıvılcım oluşturmasıyla motor çalışmaya başlar. Dizel motorlarda ise işlem, sıkıştırma yöntemiyle gerçekleştiğinden bu parça bulunmaz.

Platin, iridyum, bakır ve gümüş gibi maddelerden üretilen bujinin tek ve çift tırnaklı modelleri bulunur. Bu malzemeler, ısı iletimi, dayanıklılık ve kıvılcım oluşturma kapasitesine göre seçilir. Örneğin iridyum bujiler, yüksek sıcaklık direnci ve uzun ömürlülüğü sayesinde performans araçları için tercih edilen bir modeldir. Bu nedenle aracınıza en uygun parçayı seçip yenilenme zamanı geldiğinde değiştirmeniz gerekir.

Buji Arızası Nasıl Anlaşılır?

Buji, aracın sorunsuz çalışmasında kritik rol oynar. Ancak zaman veya yanlış kullanım nedeniyle arızalar meydana gelebilir. Parça kaynaklı sorunlar genellikle ilk olarak otomobilinizin performansı ve enerji verimliliğinde ortaya çıkar. Bujilerin aşınması ve kablolarının zarar görmesi gibi durumlarda yakıt tüketimi artar, motor ağır aksak çalışır.

"Buji arızası nasıl anlaşılır?” sorusuna verilebilecek bir diğer yanıt da aracınıza kulak vermektir. Motordan gelen sarsıntılar, arabanızın güçten düşmesine sebep olur. Bunun sonucunda seyir kaliteniz azalır. Ayrıca aracınızdaki sıkıntıyı fark edemediğinizde motorun ömrü de kısalır. Normalden daha kirli ve kötü kokulu egzoz dumanları da yine buji arızasına işaret eder.

Arabanızın normal seyrinin değiştiği ve zorlandığı pek çok durumda bujilerde sıkıntı olduğu sonucunu çıkarabilirsiniz. Bu tür problemleri dikkate almanız ve belirtileri görmezden gelmemeniz gerekir. Zira bujilerin sağlamlığı motorunuzun ve arabanızın ömrü için önemlidir.

Buji Arıza Belirtileri

Genel itibariyle motordan ses gelmesi ve yakıt tüketiminin artmasıyla fark edilen buji arıza belirtileri yalnızca bunlarla sınırlı değildir. Aracınızın performansını olumsuz etkileyecek diğer işaretler şunlardır:

  • Araba özellikle rölantideyken belirginleşen titreme ve sarsıntı bulguları silindirlerde düzensiz yanma sonucu oluşur. Silindirlerin düzenli yanmasını sağlayan parça bujiler olduğundan bu önemli bir belirtidir.

  • Bir ve birden fazla bujinin arızalı olması durumunda arabanızda güç kaybı yaşandığını hissedersiniz. Yokuş çıkarken ve hızlanırken yaşanan zorlanmalar güç kaybının habercisidir.

  • Motoru çalıştırırken başlatmada sıkıntı yaşamak veya hiç çalıştıramamak yine benzer bir sorun olduğunu gösterir.

  • Parçanın motorda olması sebebiyle aracınızda arıza veya kontrol lambası yanabilir. Bu, acil olarak kontrol etmenizi ve parça değişimi yapmanızı gerektirir.

  • Aracınız yavaş hızlarda rölanti yaparken veya düşük devirlerde kesilebilir. Bu tür problemlerin arkasında da buji arızasının olması muhtemeldir.

  • Egzoz emisyonlarının artışı, kirli ve kötü kokulu duman çıkartmaya sebep olur. Ateşleme işlemini doğru yapamayan parça, bunun başlıca nedenlerindendir.

  • Arabanızdan vurma, tıkırtı gibi sesler duyuyorsanız bunlar arıza işaretidir. Motorun çalışma sesinin değişmesi ve yüksekliğinin artması da buji değişimine ihtiyaç olduğunun habercisidir.

Tüm bu belirtilerden birisiyle karşılaştığınızda aracınızı muayene ettirmelisiniz. İşlem sonrası bujilerde sıkıntı olduğu tespit edildikten sonra fabrika verilerine dayanarak en uygun parça modelini seçmelisiniz.

Buji Ne Zaman Değişir?

Bujilerdeki arızalar, kimi zaman bakımla halledilebilse de belli aralıklarla değişim yapılmasına ihtiyaç duyar. Değişim zamanlaması; arabanın markası, modeli, motor tipi, fabrika önerileri gibi faktörlere göre farklılık gösterir. Peki, buji ne zaman değişir?

Aracınızın kullanım kılavuzundaki belirtilen bakım zamanlamasını kontrol etmeniz buji değişimi için en iyi rehberliği size sunar. Örneğin, çoğu araç için 10.000 kilometreye ulaşıldığında bakım yapılması önerilir. Ancak otomobilinizde buji arıza belirtileri gözlemlediğinizde bu zamanı beklemeden de değişim yapmanız gerekebilir.

Motor sistemi ayarları ve kötü yakıt, parçanın ömrünü etkiler. Dolayısıyla rutin bakımlar sırasında bujilerin temizlenmesi şarttır. Kullanım talimatlarına göre 15.000 ve 40.000 kilometre arasında değişim yapılması gerekir. Kimi modern araçlarda ise üretim kalitesine bağlı olarak değişim süresi artış gösterebilir.

Bujilerin uzun süre temizlenmemesi, yağlanmaması ve değiştirilmemesi motorun farklı bölümlerinde tahribatlara sebep olur. Bunun neticesinde aracınızın ömrü kısalır. Aracınızı daha uzun süre güvenli bir şekilde kullanmak için düzenli bakım ve değişimleri ihmal etmemelisiniz.

Buji Çalışmazsa Ne Olur?

Buji arıza belirtileri arasında görmezden gelemeyeceğiniz bir olasılık da parçanın hiç çalışmamasıdır. Bu durumda yüksek ihtimalle aracınız da marş almayacak ve yolculuğa başlayamayacaktır. Çünkü parça, tüm sistemin ateşlenmesi için kilit noktadır.

"Buji kablolarından biri çıkmış ise motor nasıl çalışır?” sorusu da sürücüler tarafından sıklıkla merak edilir. Bunun yanıtı da aslında yukarıdaki belirtilerle benzerdir. Bujilerdeki kablolar, silindirlere yüksek voltajlı elektrik akımının iletilmesini sağlar. Bu durum, yakıt-hava karışımının ateşlenmesi ve silindirlerdeki patlamaların gerçekleşmesi için şarttır.

Buji kablosu çıkmış veya doğru şekilde takılmamışsa motorda titreme, sarsıntı, tekleme gibi durumlarla karşılaşırsınız. Aracı çalıştırmak zorlaşır ve performans düşüklüğü sebebiyle seyir halinde otomobiliniz daha fazla yıpranır. Ayrıca ikaz ışıkları yanar ve motorun çıkardığı ses değişir. Bu tarz durumlarla karşılaştığınızda buji kablolarını kontrol etmelisiniz.

Kablolardan çıkan varsa kendi bağlantı noktasına yerleştirmelisiniz. Eğer çıkış sebebi yüksek yıpranmaysa bu durumda tüm parçaları kontrol etmenizde yarar vardır. Sorun sadece kablodaysa yalnızca onu değiştirmenizde bir sakınca yoktur.

 

Buji Değişimi Nasıl Yapılır?

Aracınızda bir problem olduğunu görüp sorunu teşhis ettiğinizde "Buji değişimi nasıl yapılır?” diye merak edebilirsiniz. Parça değişimi yaparken izlemeniz gereken adımlar şunlardır:

  • Motor soğukken aracı çalıştırmadan önce aracınızı krikoya alın. Bu sayede tüm işlemleri güvenli bir şekilde yapabilirsiniz.

  • Kaputu açıp buji kablosu ve kapağının yerini bulun.

  • Kabloları sertçe çekmeden sırayla çıkarın. Parçanın üstündeki bağlantı noktasından kabloyu tutup sıyırarak çekebilirsiniz. Aksi takdirde sert bir hareketten sonra elektrik arkı sıçrayıp sizi ve aracınızı tehlikeye atabilir.

  • Uygun araç takımı ve buji anahtarıyla eskisini zorlamadan çıkarın. Eğer sıkışma olursa daha fazla kuvvet uygulayıp çıkartmaya çalışmayın.

  • Aracınıza ve motoruna uygun yeni bujiyi vida deliğine yerleştirin. İlk başta elinizle sonrasında anahtar yardımıyla sıkın. Yeni bujileri kullanım kılavuzunda belirtilen tork değerine göre sıkmanız gerektiğini unutmayın. 

  • Buji kablosunu üstteki bağlantı noktasına takın. Bu işlemi yaparken kabloyu sarsmadan bastırarak yerleştirin ve iyi oturduğundan emin olun.

  • Kalan bujileri de aynı talimatları izleyerek takabilirsiniz. Herhangi bir karışıklığa mahal vermemek adına sırasıyla çıkarıp takmak işinizi kolaylaştırır.

  • Son kez parçaları doğru şekilde yerleştirdiğinizden emin olmak için kontrol edin. Ardından motorun kaputunu kapatıp aracı krikodan indirebilirsiniz.

Buji değişimi temel olarak basit bir işlemdir. Ancak yanlış uygulanan bir adım aracınıza zarar verme riski taşır. Bu konuda deneyiminiz ve yetkinliğiniz olmadığını düşünüyorsanız bir otomobil servisinden profesyonel yardım almalısınız.  

Tüm bu değişim süreçlerinin faydalı olabilmesi adına kaliteli bir buji seçmelisiniz. Güvenilir bir markadan satın alacağınız parçalar sizi yarı yolda bırakmayacaktır. Yüzlerce farklı buji seçeneğiyle Otosupermarket.com’dan gönül rahatlığıyla aracınızın ihtiyaçlarını karşılayabilirsiniz.


IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.