Diferansiyel Nedir? Diferansiyelin Araçtaki Görevleri Nelerdir?

17-04-2023 09:57
Diferansiyel Nedir? Diferansiyelin Araçtaki Görevleri Nelerdir?

Yedek parçalarla ilgili merak edilenler arasındaki “Diferansiyel nedir?” sorusu önemli bir yere sahiptir. Arabaların dengeli şekilde çalışmaya devam etmesi için diferansiyele ihtiyacı bulunmaktadır. Aynı zamanda parçanın araç içindeki görevleri öğrenilerek gerekli özenin gösterilmesi gerekir.

Araçlar günlük yaşamda yoğun biçimde kullanılır. Sürüş keyfinin devam etmesi ve istenen performansın yakalanması için yedek parçaların önemi büyüktür. Önemli parçaların arasında bulunan diferansiyeller, tüm araçların sisteminde yer alır. Bu içeriğimizde diferansiyelleri ele alarak araçlar üzerindeki etkilerini yakından inceliyoruz.

Diferansiyel Nedir?

Araç dengesinin sağlanması “Diferansiyel nedir?” sorusunun önemli yanıtlarından biridir. Son derece faydalı bir görev üstlenen bu parça özellikle virajlarda araç hareketlerini düzenlemektedir. Viraja yakın olan iç tekerlek ve dış tarafta bulunan tekerlek birbirinden farklı şekilde döner. Böylece virajları başarılı bir şekilde dönebilirsiniz. 

Tekerlerin dönüşlerde aynı hızla dönmesi durumunda, araçların devrilmesi ve kaza yapması kaçınılmaz olur. Tüm bu tehlikelerden korunmak için diferansiyel parçasının verimli şekilde çalışıyor olması çok önemlidir. Aracınız için belirli aralıklarla ve her gereken durumda kontrol yaptırmalısınız. Sorun tespiti halinde ise bu parçayı orijinal şekilde tedarik etmeniz gerekmektedir.

Diferansiyelin Araçta Kullanımı

Arabaların yol üzerinde düz bir çizgide kolayca sürülmesine rağmen virajlarda bu durum değişir. Bir tekerin diğerinden daha kısa bir yol alarak dönmesi “Diferansiyel nedir?” merakını kolayca giderebilmektedir. Bununla birlikte araçlarda kullanılan parçanın birçok faydası bulunur. Bu faydalardan bazıları şu şekilde sıralanabilir:

  • Tekerlekler arasında oluşan farkın kontrolü

  • Dönüş davranışlarının ayarlanması

  • Torkun kontrolü

  • Tekerlekler arasındaki kayma durumlarına müdahale

Diferansiyelin faydaları incelenerek parçanın ne kadar önemli olduğu görülebilmektedir.

Tekerlekler Arasındaki Farkı Kontrol Etmek

Motordan çıkan güç diferansiyelin yardımıyla tekerleklere iletilmektedir. Dönme aksiyonu ise şanzıman tarafından diferansiyele ulaştırılmaktadır. Bu iletişim sayesinde de tekerlekler arasındaki fark kontrol edilebilmektedir.

Aracın Dönüş Davranışlarını Ayarlamak

Viraja girildiği zaman araç tekerleklerinin farklı açı ve hızlarda dönüş davranışı göstermesi gerekir. Tüm dönüş hareketlerinin düzenlemesi diferansiyel tarafından sağlanır. Yay biçiminde yol izlenmesi için tekerleklerin farklı hızlara sahip olması oldukça önemlidir.

Torkun Kontrol Edilmesi

Torkun kontrol altında tutulması “Diferansiyel nedir?” sorusunun cevabı içerisindeki kritik noktalardan biridir. Arabanın ağırlığının artması bu parçayla mümkün olur. Tekerleklere ulaşan torkun ayrı ayrı dağıtılması sonucunda kontrol sağlanmış olur. Bu sayede sürüş hâkimiyeti kolaylaşır ve daha rahat hareket edebilirsiniz.

Tekerlekler Arasındaki Aşırı Kayma Durumunda Müdahale

Tekerlekler arasında yol şartlarına göre kaymalar yaşanabilir. Böyle durumlarda diferansiyelin devreye girmesiyle birlikte anında müdahale şansı olur. Parça, çekiş gücünü arttırmaya başlar ve tekerlekler arasındaki kayma engellenir. Böylelikle güvenli bir şekilde aracınızı kullanabilirsiniz.

Diferansiyel Çeşitleri Nelerdir?

Parça çeşitlerinin yakından tanınması “Diferansiyel nedir?” merakının ortadan kalkması için yardımcı olur. Parçanın tüm çeşitleri kontrollü bir şekilde yol almak için görev yapmaktadır. Diferansiyelin çeşitleri şu şekildedir:

  • Kilitli diferansiyel

  • Açık diferansiyel (klasik diferansiyel)

  • Dinamik tork kontrollü diferansiyel

  • Sınırlı kaymalı diferansiyel

  • Elektrik kontrollü sınırlı kaymalı diferansiyel

Parça seçeneklerinin detayları, ne kadar faydalı olduğunu daha net bir şekilde göstermektedir. 

Kilitli Diferansiyel

Kilitli diferansiyel çeşidinin esas görevi; tekerleklerin farklı hızlarla dönmesini sağlamasıdır. Kilitli parçanın devreye girmesiyle motordan gelen güç tekerleklere eşit veya çok yakın oranda dağıtılır. Bu parça çeşidinin kullanıldığı araçlarda tekerlerden birinin dönmekte zorlanması durumunda kilit sistemi harekete geçer. Zorlu zeminler ve patinaj durumlarında iki tekerleğin bağlantılı olduğu şaft kendini kitler. Böylece tekerlekler bütün halde dönmeye başlar.

Her iki tekerleğe gücün paylaştırılmasıyla normal zemin üzerindeki tekerlek dönmeye başlar. Böylece patinaj yapan tekerlek kurtarılır. Ayrıca diferansiyel kilidi ve kilitli diferansiyelin karıştırılmaması gerekir. Kilitli diferansiyelin pikap ve arazi araçlarında mevcut olarak bulunan bir parça olduğunu bilmelisiniz. Diferansiyel kilidinin kullanım amacı farklıdır. Bu parçayla tekerlekler tamamen kilitlenir.

Açık Diferansiyel (Klasik Diferansiyel)

Açık yani klasik diferansiyelin “Diferansiyel nedir?” sorusu içerisinde önemli bir yeri bulunmaktadır. En yaygın kullanılan çeşitlerden olan açık diferansiyelin çalışma prensibi; motordan alınan torkun iki tekerleğe eşit oranda dağıtılmasıdır. Bu sayede sol ve sağ tekerleklerin çekiş gücü her zaman aynı olmaktadır. Bu eşitlik yalnızca çekiş gücü için geçerlidir ve tekerleklerin dönme hızları farklılık gösterebilir.

Pek çok araç modelinde bu parça kullanılmaktadır. Parçanın en önemli özelliği; gücü, iki farklı hızda çalışmaya müsaade edecek şekilde bölmesidir. Bilmeniz gereken diğer bir durum ise; araç tekerleklerinin birinde tork kaybının yaşanmasıyla birlikte diğer tekerlekte de eşit şekilde bu kaybın görülmesidir.

Dinamik Tork Kontrollü Diferansiyel

Bu çeşit genel olarak dört çeker araçlarda kullanılır. Dinamik tork kontrolü sayesinde arabanın ağırlığı arttırılır. Aracın dört tekerleğine giden tork, ayrı bir şekilde dağıtılarak kontrol edilir. Bu durum diğer çeşitlerden ayrı olarak “Diferansiyel nedir?” sorusuna daha farklı bir cevap oluşturur. Bunun sebebiyse yakıt tüketiminin belirli ölçülerde artmasıdır.

Sınırlı Kaymalı Diferansiyel

Bu parça aracın korunması için tasarlanmıştır. İki tekerlek arasındaki dönüş miktarında belirli bir sınırın aşılması durumunda sistem otomatik olarak devreye girer. Çalışması esnasında aks millerinin kilitlenmesi ve devir sayılarının arasındaki fark ortadan kalkar. Bu sistem sayesinde aracın kayması engellenir.

Elektrik Kontrollü Sınırlı Kaymalı Diferansiyel

Elektrikli sistem, sınırlı kaymalı çeşitle benzerlik gösterir. Bu parça üst segment araçlarda daha çok görülür. Otomatik olarak devreye giren elektrik kontrollü parça, geniş ve hassas biçimde aracın kayma durumlarına anında müdahale etmektedir.

Tanımlar ve ürün çeşitlerinin çalışma prensipleri “Diferansiyel nedir?” için oldukça açıklayıcı olmaktadır. Aynı zamanda diğer faydalı içeriklere otosupermarket.com sitemizden ulaşabilirsiniz. Bununla beraber sitemizdeki diferansiyel parça çeşitlerini inceleyerek kolay bir şekilde sipariş verebilirsiniz.

 
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.