Buji Nedir? Arızası Nasıl Anlaşılır?

29-05-2023 12:51
Buji Nedir? Arızası Nasıl Anlaşılır?

Araçlarda küçük görülen ama bir o kadar da önemli olan parçalar vardır. İçten yanmalı motorların parçalarından biri, bujilerdir. Bu küçük parça, aracın daha iyi performansla çalışması için oldukça önemlidir. Elbette zaman zaman bujilerin arızalanma sorunuyla karşı karşıya kalmak mümkündür. Öyleyse, buji arızası nedir ve nedenleri nelerdir? İçeriğimizde konuyla alakalı detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Buji Nedir?

Otomobiller, basit tabirle gaz pedalına basınca çalışan araçlardır. Ancak arka planda araç içindeki parçalarla birlikte daha karmaşık bir süreç işliyor. Motorun sorunsuz biçimde çalışması için binlerce farklı parçanın uyum içerisinde çalışması gerekiyor. Aracın iyi bir performansa sahip olması için bujinin sağlıklı çalışması son derece önemlidir.

Buji, araç içerisindeki silindirlerde bulunan küçük bir parçadır. Benzinin hava kıvılcımını ateşleyip motorun çalışmasına etki eder. Çalışma sistemini şu şekilde sıralayabiliriz:

·        Valflerle birlikte hava ve yakıt sıkıştırılır.

·        Ardından sıkıştırmanın zirvesinde olan araç, pistonu aşağı ve yukarı hareket ettirdiğinizde patlamaya neden olur.

·        Yanma sonrasında pistonlar aşağı yöne doğru hareket eder.

·        Bu durum, krank milinin hareket etmesini ve tekerleklerin harekete geçmesini sağlar.

Tüm bu işlemler buji sayesinde gerçekleştirilir. Aracınızın daha iyi şekilde çalışması için bujilerin 15-20 bin km’den sonra değiştirilmesi gerekir. Ancak daha vakti gelmeden buji arızası ile karşılaşmanız mümkündür. Peki, buji neden arızalanır? Konuyla ilgili bilgi almak için içeriğimizi okumaya devam edin!

Buji Neden Arızalanır?

Araç motorunun düzenli şekilde çalışması için bujiler, hayati öneme sahiptir. Ancak bazen buji arızası ile karşılaşmak mümkündür. Böyle bir durum, araç performansını olumsuz yönde etkiler. Çeşitli nedenlerden dolayı bujilerin arızalanma sorunuyla karşılaşabilirsiniz. Aşağıdaki listede bujilerin neden arızalandığıyla alakalı bilgi almanız mümkündür:

·        Bujiler, sürekli yüksek gerilim ve elektrik akımıyla çalışır. Zaman içerisinde bu çalışma stili, bujilerin aşınmasına neden olabilir. Bu nedenle bujilerin belirli zamanlarda değiştirilmesi çok önemlidir. Aksi takdirde arızalar nedeniyle hayati risk ortaya çıkabilir.

·        Buji arızasının bir diğer nedeni, yanlış kablo ve buji bağlantılarıdır. Bu arızalar, aracın yanmasına ve yakıt tüketimine olumsuz şekilde etki eder.

·        Motorun yanlış şekilde çalıştırılması, buji arızası için bir diğer nedendir. Örneğin, aracı çalıştırırken anahtarın fazla çevrilmesi, bujilere zarar verebilir.

·        Düzenli bakım yapılmadığı zaman bujiler arızalanabilir.

Yukarıdaki nedenlerden dolayı ortaya çıkan arızaların tespit edilmesi önemlidir. Bunun için araç bakımını kesinlikle aksatmamalısınız. Eğer ki bujilerde sorun olduğu tespit edilirse mutlaka güvenilir bir servise giderek bujileri değiştirmeye özen göstermelisiniz. Peki, buji arızası nasıl anlaşılır? İçeriğimize bu konuyla devam edelim.

Buji Arızası Nasıl Anlaşılır? Belirtileri

Düzensiz bakımdan yanlış araç çalıştırmaya kadar birçok farklı nedenden dolayı buji arızası ortaya çıkabilir. Genel olarak bujiler arızalandığında kolaylıkla fark edilir. Ancak bazı durumlarda bujinin neden arızalandığı tespit edilemez. Aşağıdaki başlıklarda buji arızası belirtileri ile ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Aracın Zor Çalışması

Aracınızın zor çalışması bujilerin arızalanmasının yanı sıra farklı problemlerin de habercisi olabilir. Ancak bujiler arızalandığı zaman aracın çalışması için yüksek gerilim ortaya çıkmaz. Yani, yüksek gerilimin elde edilememesi anlamına gelir. Bu nedenle araç, iyi bir performansla çalışamaz. Aynı zamanda aracın hiç çalışmama ihtimali de vardır.

Aracın Titremesi

Aracın çok fazla titremesi, genel olarak önemli bir sorunun habercisidir. Bujilerin arızalanması durumunda aracınızda titreme hissetmeniz mümkündür. Genel olarak bu belirti düşük devirlerde ortaya çıkar. Böyle bir durumla karşılaştığınız zaman mutlaka servise gitmelisiniz. Sorunun bujilerle ilgili olduğu anlaşılırsa değişim yapılması gerekebilir.

Aşırı Yakıt Tüketimi

Buji arızası, aracınızın çalışması için ihtiyacı olan yakıtın daha hızlı biçimde tükenmesine neden olur. Aracı kullanırken normalden daha fazla yakıt tükettiğini gördüğünüzde, zaman kaybetmeden oto servise gitmelisiniz. Çünkü ilerleyen dönemlerde karşınıza çıkan bu arıza, daha büyük sorunları beraberinde getirebilir. Ayrıca bu durum, maddi anlamda zarar etmeniz anlamına da gelmektedir.

Güç Kaybı

Aracınızın performansını düşüren buji arızaları, güç kaybına neden oluyor. Bunu, özellikle yokuş çıkarken anlamanız mümkündür. Aynı şekilde hız yaptığınız zaman aracınızın eski performansına sahip olmadığını fark edebilirsiniz.

Egzoz Gazı Renkleri

Bujilerde arıza yaşanması durumunda egzoz gazının değişmesi mümkündür. Eğer ki egzoz gazı rengi, siyaha dönmüşse yanlış oranda yakıt tüketiminin gerçekleştiğini gösterir.

Buji Arızasında Ne Yapmalı?

Öncelikle buji arızası yaşandığında profesyonel destek almanın önemli olduğunu söylemeliyiz. Ancak öncesinde de yapabileceğiniz birkaç işlem vardır. Bu sorunla karşılaştığınız zaman neler yapmanız gerektiğini aşağıdaki başlıklarda öğrenmeniz mümkündür.

Aracı Durdurun

Buji arızasından şüphelendiğiniz zaman aracı durdurmanız gerekir. Çünkü aracı kullanmaya devam etmek, zamanla daha büyük sorunlara neden olabilir. Bu nedenle aracı durdurup bujilerde arıza olup olmadığını kontrol etmelisiniz.

Bujileri Kontrol Edin

Aracı durdurduktan sonra yapmanız gereken bujileri kontrol etmektir. Araç içinden bujileri çıkarın ve temizleyin. Eğer bujiler aşırı kirlenmiş veya aşınmışsa değiştirilmesi gerekebilir.

Bujileri Değiştirin

Aracınızın performansını olumsuz yönde etkileyen buji arızası için değişim yapılması muhtemeldir. Bu nedenle güvenilir firmadan aracınıza uygun bujileri almalısınız. Hangi bujiyi kullanacağınızı bilmiyorsanız öncesinde araştırma yapmanız gerekir. Aracın kullanım kılavuzundaki önerileri okuyabilir veya internetten araştırma yapabilirsiniz. Konuyla alakalı bilginiz yoksa işi uzmanlara bırakmak, doğru seçenek olacaktır.

Diğer Parçalara Bakın

Bujilerin arızalanması durumu, araç içerisindeki diğer parçalara zarar verebilir. Bu yüzden mutlaka aracınızdaki bileşenleri kontrol etmelisiniz. Değişim sonrası, ateşleme sistemi, emme hattı ve yakıt enjeksiyonu gibi aracın farklı parçalarının ne durumda olduğunu incelemeye özen gösterin.

Aracı Servise Götürün

Bujileri, kendiniz değiştirseniz bile mutlaka servise götürmelisiniz. Aracınızın daha uzun ömürlü hale gelmesi için bu, çok önemlidir. Böylece daha farklı risklerin olup olmadığını da öğrenmeniz mümkün hale gelir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.