Şanzımanda Yağ Kaçağı Neden Olur? Şanzıman Yağ Kaçağı Tamiri

30-05-2023 11:28
Şanzımanda Yağ Kaçağı Neden Olur? Şanzıman Yağ Kaçağı Tamiri

Şanzıman yağ kaçağı; kamyonet, otobüs ve otomobiller gibi motorlu araçların şanzıman adı verilen önemli bir mekanizmasından yağ sızması sorunudur. Şanzıman, motor gücünü tekerleklere aktaran bir sistemdir ve aracın düzgün ve etkili bir şekilde hareket etmesi için hayati öneme sahiptir. Araç kullanıldığı sürece aktif olarak çalışan şanzıman, zamanla yağ sızdırması gibi sorunlar çıkarabilir.

Şanzımanda Yağ Kaçağı Neden Olur?

Araçlarında şanzıman yağı kaçağı olduğunu fark edenler, konu hakkında bilgi sahibi değillerse fazlasıyla endişelenebilirler. Peki, şanzımanda yağ kaçağı neden olur?

Şanzımanda yağ kaçağı araç model ve yapısına bağlı birçok nedenden kaynaklanabilir. En sık karşılaşılan sebeplerden bazıları şunlardır:

·        Şanzımanın yüksek basınçlı yağ kanallarının zarar görmesi

·        Conta yüzeyleri veya keçelerde zedelenme

·        Şanzımanın uzun süreli ya da yanlış araç kullanımı sonucu bazı kısımlarının aşınması

·        Şanzımanın aşırı ısınması

Şanzıman yağı, contalar veya keçeler gibi yüzeyler arasından dışarı çıkabilir ve aracın altında bir yağ lekesi bırakabilir. Şanzıman yağı sıcaklığı; aşırı yükleme, yanlış yağ seviyesi veya yanlış yağ tipi kullanımı gibi nedenlerle yüksek seviyelere çıkabilir ve şanzımanın conta yüzeylerini veya keçelerini zedeleyebilir.

Şanzıman yağ kaçağı yaşanmaması için araç sahiplerinin aşağıdaki önlemleri almaları faydalı olacaktır:

·        Yağı seviyesini ve kalitesini düzenli olarak kontrol etmek

·        Şanzıman yağını zamanında değiştirmek

·        Şanzımanın aşırı ısınmasını önlemek

·        Aracın ağır yük taşıma veya yüksek hızlarda uzun süreli kullanımından kaçınmak

Sorun neden kaynaklanırsa kaynaklansın fark edildiği zaman, kısa süre içerisinde şanzıman yağ kaçağı tamiri için harekete geçilmelidir.

Şanzıman Yağ Kaçağı Tamiri

Motorlu araçlarda yağ kaçağı ciddi bir sorun olabilir ve şanzımanın düzgün çalışmasını engelleyebilir. Buna karşın şanzıman yağ kaçağı tamiri mümkündür ve birkaç farklı yöntem kullanılarak yapılabilir. En sık kullanılan tamir yöntemleri aşağıdaki gibidir:

·        Keçe veya conta değiştirme: Şanzıman yağı kaçağı, genellikle keçe veya conta yüzeylerindeki hasar veya aşınmalar nedeniyle oluşur ve keçe veya conta yüzeylerinin değiştirilmesi gerekir. Değişim işlemi, profesyonel bir tamirci tarafından yapılmalıdır.

·        Şanzıman sızdırmazlık maddesi kullanımı: Şanzıman yağ kaçağı, şanzımanın içindeki keçe veya conta yüzeylerindeki hasar veya aşınma durumları dışında, yüzeyler arasındaki boşluklardan da kaynaklanabilir. Şanzıman sızdırmazlık maddesi kullanılarak sızıntıların önüne geçilebilir. Maskeler, şanzımanın içindeki yağın kalitesini etkilemeden sızıntıları kapatır ancak bu kalıcı bir çözüm değildir.

·        Şanzıman tamiri veya yenisi: Şanzımanın içinde bulunan bileşenlerdeki hasar veya aşınmalar sonucu oluşan sızdırmalarda, şanzımanın tamir edilmesi veya yenisi ile değiştirilmesi gerekebilir. Şanzımanın yenilenmesi oldukça pahalı bir yöntem olsa da aracın ömrünü uzatacaktır.

Profesyonel bir tamirci, şanzıman yağ kaçağı sorununu doğru bir şekilde teşhis edebilir ve uygun bir tamir yöntemi önererek aracın sorunu kolayca ortadan kaldırabilir.

Şanzıman Yağ Kaçağı Masrafı Nedir?

Şanzıman yağ kaçağı tamiri, değişken bir maliyet aralığına sahiptir ve masraf, tamir yöntemi ve şanzımanın ne kadar hasar gördüğüne bağlı olarak değişebilir. Keçe veya conta değiştirme işlemi az maliyetlidir ancak şanzımanın erken bir aşamada keçe veya conta hasarı tespit edilmezse, daha ciddi hasarlara neden olabilir ve maliyeti artırabilir.

Şanzıman sızdırmazlık maddesi kullanımı, diğer tamir yöntemlerine göre daha düşük maliyetlidir. Buna karşın, yöntem geçici bir çözüm olduğundan ve uzun vadede sızıntıları önleyemeyeceğinden düzenli olarak kullanılması gerekebilir.

Şanzıman tamiri veya yenisi, diğer yöntemlere göre daha yüksek meblağlar gerektirecektir. Şanzımanın hasar derecesine ve aracın modeline göre maliyet değişebilir ama özellikle yeni bir şanzımanın değiştirilmesi, oldukça pahalı olabilir.

Şanzıman yağ kaçağı masrafı, tamiratın yapılacağı yer ve bölgenin fiyatlandırma politikalarına da bağlı olabilir. Özellikle şehir merkezlerindeki tamircilerin fiyatları, banliyölerdeki tamircilere göre daha yüksektir.

Şanzıman Yağ Kaçağı Muayeneden Geçer mi?

Şanzıman yağ kaçağı, aracın performansını etkileyebilir ve yol güvenliğini tehlikeye atabilir. En masum hali çevreye zarar vermek olan şanzıman yağı kaçağı, resmi makamlar tarafından da hoş görülmez.

Araç muayenesi sırasında, araçların tüm mekanik parçaları incelenir ve şanzıman yağı kaçağı tespit edilirse, araç muayeneden geçemez ve tamir edilmesi gerekebilir. Dolayısıyla şanzıman yağı kaçağı olan araç sahipleri, muayene öncesinde gerekli tamir işlemlerini yaptırmalı ve kaçağı önlemelidirler.

Şanzıman Yağının Bittiği Nerden Anlaşılır?

Şanzıman yağının bittiği veya düşük seviyede olduğu durumlarda, araç performansı düşebilir hatta araç hasar görebilir. Şanzıman yağının bittiğinin veya düşük seviyede olduğunun anlaşılabileceği bazı belirtiler vardır:

·        Şanzıman yağının seviyesi, sıvı çubuğu veya dipstick adı verilen bir ölçüm aleti ile kontrol edilebilir. Bu işlem için aracın motoru çalışır durumda ve aracın düz bir yüzeyde park edilmiş durumda olması gerekir. Şanzıman yağı seviyesi, sıvı çubuğu çekilerek kontrol edilir. Eğer şanzıman yağı seviyesi minimum seviyenin altındaysa veya hiç yağ yoksa yağın bittiği anlaşılabilir.

·        Şanzıman yağı seviyesi düşük olduğunda, şanzıman sistemi normalden daha fazla ses çıkarabilir. Bu sesler, şanzımanın boşta dönmesi veya vites değiştirirken daha fazla ses çıkarması gibi şekillerde kendini gösterebilir.

·        Şanzıman yağı seviyesi düşük olduğunda, şanzıman sistemi normalden daha fazla zorlanabilir ve vites değiştirirken sorunlar yaşayabilir. Araç hızlanırken normalden daha fazla zorlanıyorsa veya vites değiştirme işlemi daha uzun sürüyorsa yağ seviyesi kontrol edilmelidir.

·        Şanzıman yağı seviyesi düşük olduğunda, şanzıman sistemi yağ sızdırabilir. Aracın altında şanzıman yağı lekeleri veya izleri görülüyorsa bu ihtimal düşünülmelidir.

Şanzıman yağ kaçırması olsun ya da olmasın belli aralıklarla yağ seviyesi kontrol edilmelidir. Yağ kontrolü yapılırken gerekli önlemler alınmalı, çalışır vaziyette olan motora karşı dikkatli olunmalıdır. Konu hakkında bilgi sahibi olunmadığı durumlarda bir profesyonelden yardım alınarak işlem yapılması tavsiye edilir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.