Süspansiyon Arızası Neden Olur? Süspansiyon Arızası Belirtileri Nelerdir?

26-04-2023 11:55
Süspansiyon Arızası Neden Olur? Süspansiyon Arızası Belirtileri Nelerdir?

Bir aracın süspansiyon sistemi, lastikleri yolda ve tekerlekleri doğru konumda tutar. Süspansiyon sistemi, en iyi sürüş deneyimini sağlamak için birlikte çalışan birden fazla bileşenden oluşur. Bu noktada ise “Süspansiyon nedir, ne işe yarar?” sorularının akla gelmesi muhtemeldir.

Bazı parçalar, amortisörler ve yaylar gibi bileşenlerin yol tümseklerinden ve viraj denge çubuklarından araçla birlikte dönüp hareket etmesini sağlayan darbeleri emmesine izin veren parçaları içerir. Süspansiyon ayrıca aracı düz tutmak için tekerleklerin açısını ayarlamak için direksiyon sistemi ile birlikte çalışır.

Süspansiyon arızası aracın düzenli bakılmamasından ve bazı hasarlardan dolayı ortaya çıkabilir. Bu yüzden yağ değişimi gibi ufak tefek kontrolleri kaçırmamak gerekir. Böylece olası hasarların ve arızaların önüne geçilebilir. Ayrıca süspansiyon arızasının birçok belirtisi bulunmaktadır. 

Süspansiyon Nedir?  

Kimse motorunun veya şanzımanının arızalanmasını istemez ama bu parçalar, yağ değişimi gibi çok az bakım gerektirirken arabalarının ömrünü uzatmak için tasarlanmıştır. Tersine, çok fazla önemsenmeyen süspansiyon sistemleri zaman zaman bakıma ihtiyaç duyar. 

Peki, süspansiyon nedir? Süspansiyon araç içinde konforu sağlayan, olumsuz yol koşullarını hafifleten sürücü ve yolcuların konforunu sağlayan sistemi içermektedir. Savrulma ve sallanma gibi sorunları önleyen bir sistemdir.

Süspansiyon parçaları;

  • Yaylar,

  • Amortisör,

  • Rot kollar,

  • Akslar, 

  • Denge çubukları,

  • Bilyeli mafsallar

  • Viraj demirleri

  • Salıncak kolları ve rotiller,

  • Stabilizatör şeklinde kısaca sıralayabilir.

Süspansiyon, birçok mekanik parçayı içerdiğinden dolayı her birine yer vermedik. Ancak her birinin ortak görevi araç içerisindeki konforu sağlamaktır.

Süspansiyon Arızası Neden Olur?  

Araçta amortisör ve süspansiyon sistemlerinde yaşanan sorunlar çeşitli sebeplerden kaynaklanabilir. Fren sistemlerinin ve planlanmış bakımların ihmal edilmemesi gerekir. 

Rot başları, süspansiyon parçaları, amortisörler ve payandalar gibi bileşenler genellikle zamanla aşınır. Aracın sorunsuz ve rahat çalışmasını sağlamak için değiştirilmeleri gerekir. Bağlantı çubukları gibi parçaların düzenli olarak değiştirilmesi gerekip gerekmediğini görmek için düzenli şekilde araç bakımlarınızı yaptırmalısınız. 

Süspansiyon Arızası Belirtileri Nelerdir? 

Süspansiyon arıza belirtilerini 6 maddeye ayırabiliriz. Bunlara detaylı şekilde göz atalım.

  1. Aracın Bir Tarafa Çekmesi

Aracın bir tarafa çekmesi süspansiyonla ilgili bir sorunun işareti olabilir. Destekler, yaylar, direksiyon mafsalları ve yataklar gibi bir veya daha fazla süspansiyon bileşeninin hasar görmesi veya arızalanması araç hizalamasını etkileyebilir.

Fakat süspansiyon arızası her zaman aracın bir yana doğru çekmesine sebep olmaz. Tekerleklerin yanlış hizalanması veya basınç düzeyleri aracın bir tarafa çekmesine sebep olabilir. Çukur üzerinden hızla geçmek bile tekerlek ayarlarını bozabilir.

  1. Çarpma ve Düşme Sonucu Fazla Hassasiyet

Arabanızın süspansiyon sorunları varsa, sürüş sırasında neredeyse her sarsıntıyı ve eğimi hissedeceksiniz. Yaylar ve amortisörler gibi süspansiyon bileşenleri, bozuk yollardaki tümsek sarsıntıları hissettirerek, sürücü koltuğundaki sürüş konforunu önemli ölçüde azaltır. Bu yüzden darbelerin gerektiği gibi emilmesini engellenir, her inişte veya darbede aracın bir trambolin gibi hissetmesine neden olabilir.

  1. Bir Tarafın Daha Alçak Hissedilmesi

Süspansiyon sistemleri, yumuşak bir sürüş sağlamanın yanı sıra daha fazla işleve sahiptir. Arabanızın desteklenmesine katkı sağlar. Süspansiyon bileşenlerinden biri veya daha fazlası hasar görmüşse, aracın bir tarafını daha alçakta hissedebilirsiniz. Bu durum dışardan da görülebilir boyutta olabilir.

  1. Fren Yaparken Alçalma Hissi

Süspansiyon sisteminizde sorun yaşıyorsanız muhtemelen bunu frene basarken de hissedebilirsiniz. Frene basarken ön kısmının aşırı derecede alçaldığını fark edebilirsiniz.  Arabanızın süspansiyonu kötüyse, tüm ağırlığı ve gücü ön tarafa doğru yani aşağıya itebilir. Ayrıca araç durduğunda ağırlığı yeniden ayarlandığı için bir sarsıntı da hissedebilirsiniz.

  1. Direksiyon Hakimiyetinde Zorluk

Direksiyon sistemi doğrudan aracın süspansiyonuna bağlıdır. Direksiyonu çevirirken süspansiyon sistemi ile ilgili bir sorun hissedilebilir. Örneğin, aracınızın bir tarafa çektiğini fark edebilirsiniz. Süspansiyon sistemindeki bir sorun direksiyon sorunlarına neden olabilir, ancak başka birçok faktör de buna neden olabilir.

Eksik veya sızan hidrolik direksiyon sıvısı veya arızalı bir hidrolik direksiyon pompası bu soruna neden olabilir. Her durumda, direksiyon sorunları yaşarken araç kullanmak güvenli değildir. Direksiyon ve kullanım sorunlarını teşhis etmek ve gidermek için aracınızı mümkün olduğu sürece kontrollere götürmelisiniz.

  1. Viraj Alırken Yana Kayma

Frenlemede olduğu gibi, süspansiyon sorunu olan araçlar viraj alırken yana kayabilir. Uygun destek olmadan, araba daha fazla kayar ve araba bir tarafa kayıyormuş hissi uyandırabilir.

Süspansiyon Arızası Nasıl Onarılır? 

Süspansiyon arızası, aracın günlük işleyişindeki küçük veya gözle görülür farklılıklar ile kendini belli eder. Bu yüzden araç bakımlarını düzenli olarak yaptırmanız ve muayene zamanlarını ertelememeniz gerekir. Süspansiyon sistemleri araçta çok oynamaktadır. Sürüş deneyimin iyileştirilmesi ve konforun sürekli olması için süspansiyon sistemlerini kontrol edilmelidir.

Bu yüzden birtakım testler bulunmaktadır. Süspansiyon arızalarının tam olarak nerelerde olduğunun anlaşılması için testler yapılmalıdır. Ayrı ayrı kontrol edilen sistem, amortisör, stabilizatörler, sabit ve gevşek süspansiyonlar, yaylar ve amortisör milleri, viraj demirleri ve denge çubukları detaylı ölçüm cihazları ile incelenir.

Süspansiyon testi sayesinde tüm sistem kapsamlı bir şekilde elden geçirilir. Tekerlek ağırlığı ve çekişi, direksiyon ve frenler birer birer kontrolden geçer. Bu kontroller, özellikle ikinci el bir araba alırken çok önemlidir. Böylece aracı kullanmadan ve sorunlarla karşılaşmadan, oluşabilecek hasarlar engellenir. Bununla birlikte, aracı incelemenizde oldukça yardımcı olur. 

Süspansiyon testi için ilk olarak araç süspansiyon test cihazına takılır ve teste hazırlanır. Ardından test cihazı başlatır. Bu sayede şasi test lambasından araca çeşitli titreşimler iletilir ve aracın titreşimlere karşı olan hassasiyeti ölçülür. Bu noktada ölçüm sonuçları ekranda görünmeye başlayacaktır. 

Ekrandaki bilgiler kaydedilir ve arıza olan veya bakım gerektiren yerler tespit edilir. Karşılaştırma sonrasında parçalar için detaylı rapor oluşturulur. Böylece araç süspansiyon parçalarının bakımı için gerekli teminatlar sağlanır.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.